Her kan du læse to interview med to omdelere, der har været hos dao|Bladkompagniet i flere år:

MØD MARIANNE – OMDELER I FARUM

Frihed og god motion

Marianne har været omdeler i Farum i næsten 20 år. For hende er jobbet blevet en livsstil. Hun er vild med den motion det giver – og de smukke sommermorgener, når solen står op.

Hvordan startede det hele?
– Jeg havde en ven, der arbejdede i dao|Bladkompagniet. Jeg fik altid af vide, at det var et fedt job at være omdeler. Jeg var på det tidspunkt mellemleder i en medicinalvirksomhed, men jeg havde behov for luftforandring. Og så begyndte jeg med nogle enkelte ruter – og til sidst blev det et fuldtidsjob.

Hvordan ser hverdagen ud?
– Jeg har været omdeler i næsten 20 år. Jeg er vild med det. I begyndelsen havde jeg faste ruter, men fordi jeg er så erfaren, så har jeg nu mange forskellige ruter. Jeg har let ved at finde ud af adresser, forsendelser, nøgler – og den hurtigste rute. Så for mig er hver nat en næsten ny rute. Jeg cykler ofte, men jeg har også ruter, hvor jeg kører i bil eller på elcykel.

Hvad er det gode ved jobbet?
– Det gode ved jobbet er friheden. Jeg skal bare passe mine ting, men jeg bestemmer selv, hvordan jeg tilrettelægger mine ruter. Jeg er også glad for mine kollegaer, når jeg kommer på depotet. Vi drikker kaffe og snakker om stort og småt. Der er et godt fællesskab på depotet.

Er det svært?
Nej, jobbet er ikke svært. Men det kan godt være lidt hårdt, hvis det er virkelig koldt eller regner meget. Men jeg har mange ture, hvor jeg cykler. Så med den rigtige påklædning, så kan jeg sagtens holde varmen.

Er det hårdt med natarbejde
Det er det ikke for mig – jeg er natmenneske. Så jobbet passer mig perfekt. Så handler jeg på vej hjem, hvor der ikke er så mange mennesker i butikkerne. Så smører jeg madpakke og sender min søn i skole. Når han er hjemme igen, så har jeg sovet, og vi kan være sammen.

Hvad synes du om lønnen?
-Lønnen er fin. Du får jo løn efter fortjeneste. Jo hurtigere du er, jo mere får du i løn. Det er faktisk akkordarbejde. Jeg har en ung kollega, der kan klare ruterne på cirka halv tid. Han har en rigtig, rigtig god løn, fordi han er så hurtig.

Skal du pensioneres som omdeler?
-Jeg har en kollega på 74 år. Hun er sej, hun fortsætter. Jeg kender også et ægtepar, som går en rute sammen hver nat. De er pensionister, men synes det er dejligt at have noget at stå op til. Jeg tror også, at jeg fortsætter, så længe det er sjovt. Og det er det stadig.

MØD DAMIAN – OMDELER I STOR-KØBENHAVN

Jeg er min egen chef

Damian har været omdeler i flere år og boet i flere lande. Han er opvokset i Polen, men bor nu i Danmark, hvor han er fast natomdeler, selvom han egentlig er tidligere lagerchef.

Hvordan startede det hele?
– For en del år siden havde jeg i en periode et job i Danmark som omdeler. Det var jeg glad for, men jeg ville gerne ud i verden. Så jeg har boet i et par andre lande. Nu er jeg kommet tilbage og har de sidste par år været omdeler

Hvad synes du om jobbet?
– Jeg er meget glad for det. Jeg er min egen chef. Der er nogle deadlines, der skal overholdes, men ellers bestemmer jeg selv min arbejdsdag. Det er fint for mig, at jeg selv kan tilrettelægge mit arbejde.

Hvad er en dygtig omdeler?
– En dygtig omdeler laver ingen fejlleveringer, er hurtig og sørger for at overholde deadlines og leverer forsendelserne uden de har fået regn. Det tager 3-4 dage af lære en rute at kende. Men det tager længere tid at blive hurtig og kunne alle de små tricks, som sparer tid. Nogle af mine erfarne kollegaer er virkelig hurtige – de kommer tidligt hjem.

Hvad med lønnen?
Mange af mine kollegaer tager ekstraruter, så tjener de mere. Jeg tager også selv ekstraruter næsten hver dag. Jeg kan mange af ruterne udenad, så jeg er hurtig. Derfor tjener jeg også ekstra penge. Vi arbejder jo på en slags opmålt akkord. Så jo flere ruter og forsendelser, jo flere penge.

Er du i god form?
– Jeg har været i bedre form, da jeg kørte alle mine ruter på cykel. Nu kører jeg mest på scooter. Men jeg skal jo hele tiden af og på scooteren, opad trapper og så videre. Så ja, jeg er nok i ok form. Før jeg blev omdeler, så gik jeg til motionstræning. Det behøver jeg ikke mere.

Savner du kollegaer?
– Jeg har masser af kollegaer, som jeg mødes med hver dag på depotet, før vi kører ud på ruterne. Vi hygger, joker og drikker kaffe. Mange af kollegaerne har jeg kendt i flere år. Det er rigtig godt.